Prezentare oferta: Laptopul tau a functionat bine pana cand a inceput sa se inchida brusc, sa raspunda mai lent la comenzi, se restarteaza singur, coolerul face zgomot si porneste mult mai des decat de obicei. Daca ai astfel de probleme cu siguranta laptopul tau trebuie curatat.
Si daca ce ti-am descris mai sus crezi ca sunt singurele simptome atunci gandeste-te cand a inceput laptopul tau sa scoata sunete ciudate (de genul beep), ti-a inghetat imaginea pe ecran sau s-a inchis singur la scurt timp dupa ce l-ai pornit.
Cauzele care duc la supraincalzirea laptopului: praful, scamele si mediul in care este folosit.
Laptopul pe care il folosesti zilnic si fara de care nu iti poti face treaba cum trebuie si la timp merita ingrijirea si intretinerea necesara pentru o functionare perfecta.
Curatarea laptopului trebuie facuta cel putin o data pe an. Tu cand ai facut asta ultima data?
Ce inseamna curatarea unui laptop:
Dezasamblarea laptopului, curatarea prafului si a scamelor adunate in sistemul de racire si in cooler, reconditionarea cooler-ului in caz de nevoie, inlocuirea pastei termoconductoare dintre radiator si processor. Aceasta pasta are rolul de a uniformiza racirea procesorului pe toata suprafata acestuia, aceasta fiind cea care face lipirea dintre processor si radiator, dupa ce totul a fost bine curatat si uns laptopul este reasamblat.
Cat dureaza curatarea: intre 45 si 90 minute, in functie de model.
Dezavantaje si riscuri in caz de necuratare:
Supraincalzirea laptopului (de obicei este principala cauza a defectelor care apar)
Creste uzura bateriei
Reparatii costisitoare: reflow, reballing, inlocuiri de cipuri video, memorii, etc.
Caldura cauzeaza dilatarea si contractarea atat a placii de baza cat si a componentelor electronice. Acest lucru contribuie la dezlipirea cipurilor si a altor componente, ducand in final la defectarea grava a aparatului
O alta problema a supraincalzirii laptopurilor este pasta termoconductoare dintre radiator si processor. Aceasta pasta are rolul de a uniformiza racirea procesorului pe toata suprafata acestuia, aceasta fiind cea care face lipirea dintre processor si radiator.
Avantaje:
Prin curatarea periodica a laptopului poti evita, printre alte probleme, disconfortul termic care duce la incingerea laptopului si la o functionare mai lenta sub parametrii
Bateria nu se va mai consuma atat de repede
Veti evita vizita la service pentru reparatii mult mai costisitoare (de ex. inlocuiri de cipuri video, memorii, etc).
Eviti stresul de a nu putea utiliza laptopul atunci cand ai mai mare nevoie de el
Nu mai pierzi timp si bani ducandu-te la service in ultima clipa