Prezentare oferta: Hazard Analysis and Critical Control Points (HACCP) se traduce prin "Analiza hazardelor si a punctelor critice de control".
Producatorii de alimente, furnizorii, depozitantii, unitatile de desfacere, restaurante, unitati precum cantine etc, sunt obligati sa se supuna legii numarul 924/2005, care in Romania a intrat in vigoare incepand din data de 1 Octombrie 2006, lege care obliga aplicarea, intocmirea sistemului de siguranta a alimentelor HACCP.
Scopul este identificarea riscurilor care pot afecta produsele pe parcursul procesarii industriale pentru a putea interveni si evita contaminarea sau alterarea lor fizica, chimica si biologica.
La baza metodei stau cateva principii:
1. Analiza riscurilor;
2. Identificarea punctelor critice de control (PCC);
3. Aplicarea de masuri la fiecare PCC;
4. Monitorizarea masurilor aplicate la PCC;
5. Feedback in cazul in care masurile nu sunt respectate;
6. Mentinerea unui jurnal al proceselor preventive.
Producerea, ambalarea, transportul, depozitarea si comercializarea produselor alimentare reprezinta operatii cu un grad de risc pentru sanatatea fiecarui consumator. Toate organizatiile care activeaza in aceste sectoare ce intra in contact direct cu sanatatea consumatorilor trebuie sa respecte anumite cerinte, multe dintre aceastea fiind impuse de legislatia in vigoare.
Integrarea tarii noastre in Uniunea Europeana a impus si mai multe cerinte asupra organizatiilor din sectorul alimentar. In prezent, toate acestea sunt obligate sa isi implementeze un sistem de siguranta a alimentului - HACCP.
Cu un sistem de management al sigurantei alimentului HACCP / ISO 22000:
- se pot identifica riscurile securitatii alimentare si sa se implementeze rutina necesara;
- se poate asigura ca sunteti in conformitate cu legislatia relevanta in domeniu;
- se pot diminua costurile referitoare la risipa/rebuturi;
- se poate incepe imbunatatirea continua a practicilor referitoare la siguranta alimentului.
Implementarea HACCP este legata de stabilirea in prealabil a regulilor de buna practica privind urmatoarele:
- constructia
- amplasarea utilajelor
- procesul tehnologic
- personalul
- curatenia si dezinfectia
- combaterea daunatorilor
- materiile prime si auxiliare folosite, inclusiv apa
- trasabilitatea produsului
- transportul
Pentru a fi recunoscuta eficienta sistemului implementat, trebuie sa se faca dovada respectarii referentialului international prin obtinerea certificarii HACCP. Acest aspect prezinta o importanta deosebita, mai intai pentru organizatie; deoarece ii confera siguranta asupra eficacitatii sistemului, pentru autoritati;deoarece certificarea sistemului HACCP reprezinta chiar dovada respectarii cerintelor legale, dar si pentru clienti; deoarece prin demonstrarea eforturilor depuse de organizatie pentru siguranta lor se confera incredere.
Alegeti sa certificati sistemul de siguranta alimentara!
Alegeti Organismul de Certificare Multinational ENCA Certification!
Atitudine si Imagine!
Va putem recomanda persoane cu experienta si capabile pentru ajutor in implementarea principiilor HACCP!